Γυναικεία Διατροφή – Εγκυμοσύνη

Γυναικεία Διατροφή - Εγκυμοσύνη

Μια υγιής ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου/νεογνού. Η διατροφή του εμβρύου/νεογνού εξαρτάται μέγιστα από την μητρική διατροφή.

 

Σύνδρομος πολυκυστικών ωοθηκών

 

Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PolyCystic Ovary Syndrome- PCOS), χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη παραγωγή ανδρογόνων (υπερανδρογοναιμία), με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής και υπερτρίχωση, ακανόνιστη έμμηνη ρήση, κεντρική παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη που συχνά συνδέεται με διαβήτη τύπου II. Επίσης είναι από τις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της ωορρηξίας. Εμφανίζεται πιο συχνά σε παχύσαρκες γυναίκες και η απώλεια βάρους αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για υπέρβαρες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες.

 

Διατροφή προ εγκυμοσύνης

 

Το χαμηλό βάρος μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές ικανότητες προκαλώντας ορμονικές διαταράξεις και διακοπή της έμμηνης ρήσης. Όπως επίσης και η παχυσαρκία οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας όπως έχουν δείξει μελέτες (Homan et al, 2007). Δημιουργούνται διατροφικά πλάνα για την χρονική περίοδο πριν από την σύλληψη τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες. Αυτή η περίοδος είναι από τις πιο κατάλληλες για να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

Homan, G. F., Davies, M., & Norman, R. (2007). The impact of lifestyle factors on reproductive performance in the general population and those undergoing infertility treatment: a review. Human Reproduction Update, 13(3), 209-223.

 

Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται μια σωστή διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, προς όφελος τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Η άποψη πρέπει να «τρώω για δύο» έχει πλέον καταργηθεί. Το βάρος έχει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη καθώς μια μεγάλη αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη της κύησης, υπέρταση, τοξιναιμία και ένα δύσκολο τοκετό. Επίσης υπάρχουν τροφές που συνιστώνται να αποφεύγονται εκείνη την περίοδο. Δημιουργούνται διατροφικά πλάνα για την περίοδο της εγκυμοσύνης και γίνεται έλεγχος βάρους.

 

Διατροφή θηλάζουσας

 

Ο θηλασμός απαιτεί επιπλέον ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από την καθημερινή διατροφή της μητέρας. Όταν η διατροφή της μητέρας είναι ελλιπής από θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τα μητρικά αποθέματα και μετέπειτα την ποιότητα του γάλακτος. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να λαμβάνετε την σωστή ποσότητα και ποιότητα από την διατροφή σας τόσο για την δική σας υγεία όσο και του παιδιού σας.